Tématická menu

Cestovatelské týdny v restauraci U Týna

Zdá se vám také, že prázdniny bez cestování nejsou ono? 

Cestujte s námi a hoďte alespoň na chvíli starosti stranou.

8. - 19. 7. Jedem do Afriky

"Afrika není jen savana plná divokých zvířat, ale je to místo tepající životem a kulturami, které se zde po staletí mísí. Jejich vlivy se prolínají také v místní kuchyni, kterou si nejvíce vychutnáte jako street food". 

Originální recepty z Afriky, které dovezl a naše kuchaře naučil cestovatel a fotograf Jakub Moravec.

  • 200g Bunny Chow - street food z Durbanu. Kuřecí maso v avokádovém dipu s variací koření a sweet chilli v housce 195,-
  • 200g Medailonky ze pštrosa s přírodní omáčkou s bylinkami, kukuřičnou polentou a zeleninovým salátkem 295,-

  • 0,04l Tradiční africký likér AMARULA, který se vyrábí z plodů stromu maruly a smetany 59,-

  • 0,5l Pivo - IPA - pivovar Náchod 56,- (Šest odrůd chmele, použitých do tohoto piva na varně a následně během studeného chmelení ve sklepě, vytváří jeho zcela unikátní chuťový profil. V prudkém nástupu hořkosti se postupně objevují tóny tropického ovoce, vonných pryskyřic a citrusů. Pivo se po napití postupně rozvíjí a rozehrává paletu dalších chutí a vůní. Opravdu intenzivní pivní zážitek. 6,5% alc)

20. 7. - 2. 8. Skotské Highland ve sklence i na talíři

"Dlouholeté boje o svou nezávislost se vryly do svahů skotské vysočiny, které jak krev života protínají stružky řek. Vůně vřesu se mísí s vůní whisky z nedalekých palíren".

Tradiční recepty přinesl whisky guru a milovník Skotska Václav Rout společně s cestovatelem Jakubem Moravcem.

  • Hustá rybí polévka 90,-
  • Tradiční skotské Haggis s bramborovou a tuřínovou kaší a whisky omáčkou 275,-
  • Skvělý národní dezert Cranachan z vloček whisky a smetany s malinami 95,-
  • 0,04l Skotská whisky Glenfiddich 12 let 70,-

  • 0,04l Glenfiddich 15 let 90,-

  • 0,04l Kouřová whisky Bruichladdich Port Charlotte 120,- 

  • 3x 0,02l set těchto whisky 130,-

  • Široká nabídka dalších skotských whisky

3. 8. - 16. 8. Route 66

"Horké léto, rozpálený asfalt a nekonečné dálky. To je legendární Route 66 - ideální plán na léto".

Recepty jsme získaly od naší příznivkyně ze Spojených států paní Kris Edney, která v této oblasti žije a řadu místních bister a motorestů ráda navštěvuje.

  • Pikantní kuřecí křidýlka
  • Philli Cheese Steak
  • Burgoo - po staletí tradiční stew z hovězího, drůbeže a zeleniny
  • Jablečný pie

Pivo zatím hledáme, ale nějaká dobrota určitě bude.

Připravujeme zajímavé bourbony a ochutnáte americký kořeněný rum - legendu Sailor Jerry 

17. 8. - 30. 8. Irsko - zelená perla v moři

"Ostrov plný ovcí, zeleně, whiskey a bohaté historie. Mnohdy nesnadná období se vepsala do tváře země lidí i jejich pokrmů. Zelená perla v moři je na první pohled syrová, ale v srdci hřejivá a přátelská."

Recepty jako tradičně přivez cestovatel a fotograf Jakub Moravec anebo jsou od přátel z palírny Tullamore D.E.W. s kterými jsme v kontaktu.

  • Originál krémová bramborová polévka se slaninou
  • Pečené jehněčí, šťouchaný brambor, brokolice a glazovaná mrkev
  • Hovězí steak z vysokého roštěnce s pečeným bramborem a bylinkovým máslem, blanšírovaná zelenina
  • Čokoládový dezert z Guinnesse

Na třetí pípě Irský Stout - pivovar Náchod (Vyladěnou kombinací šesti druhů sladů vzniklo tmavé pivo irského typu plné harmonie i kontrastů. Jemné a intenzivní aroma oříšků, čokolády a karamele se snoubí a zároveň hádá s drsnou chutí pražených sladů a suchým dozníváním ovsa. Dokonalý estetický vjem uzavírá hebká hustá pěna 4,7% alc)

Široká nabídka irských whiskey (Irish pott still whisky, sudové síly, limitky) a degustační set whisky Tullamore D.E.W.

31. 8. - 13. 9. Mezi Alpami a Sočou

"Horské svahy se rozvolňuji a míří k rychlému toku řeky Soči. Kolem starobylých městeček se rozkládají nekonečné vinice a klid".

Svou kuchyni nám představil přítel a vinař Igor z oblasti Firuli, jehož víno budete moci také ochutnat.

Speciální pivo tentokrát nahradíme vínem, ale nebude určitě chybět dobrá grappa.

Bližší informace připravujeme a budou během léta.

4. 9. - 4. 10. Vůně třeboňských rybníků

"Když Jakub Krčín přetvářel kus jihočeské krajiny kolem Třeboně, tak možná ani netušil, jaké skvostné dílo tvoří. Soustava rybníků, hrází a malebných vesnic se zapsala do paměti a srdcí mnohých z nás".

O své recepty se s námi podělil šéfkuchař Martin Macho z vyhlášené třeboňské restaurace Bílý jednorožec (dříve i Šupina).

Na třetí pípě třeboňský Regent.

K ochutnání jihočeská whisky Old Well ze Svachovy Lhotky.

Bližší informace připravujeme a budou během léta.

Vyhrazujeme si právo v případě potřeby složení menu změnit.